Gemeentelijk beleid naar personen met een handicap in de gemeente Nevele

Op 16 maart 2012

Een gemeentelijk beleid over mensen met een handicap bestaat uit een 3-tal kerngedachten.

A.      Toegankelijkheid

1.       Het toegankelijk  maken van alle openbare gebouwen voor rolstoelgebruikers, waarbij er eventueel met de erfgoedraad kan gezocht worden hoe men best een historisch gebouw aanpast. Want wij als rolstoelgebruiker kunnen ook een trap als iets moois ervaren. Het gebruik van open liften of hellende vakken is hierbij wel een oplossing. (mag ik hierbij verwijzen naar het gemeentehuis van Destelbergen waar er aan de buitenzijde een dergelijke lift gebouwd is.

2.       Het stimuleren van handelszaken,  door overleg hun zaken aan te passen en hun te informeren dat het niet steeds extra hoge kosten zouden zijn.

3.       Waar het kan of mag wegen aanpassen (hierbij begrijp ik dat er enkele rijks-of provinciewegen door onze gemeente lopen.) 

B.      Mobiliteit

1.       Er zijn hier al enkele lovenswaardige zaken gerealiseerd. Zoals de tussenkomst door de gemeente in de vervoersonkosten door overeenkomst met taxi-Hendrix .Een zeer goede maar dure dienstverlening. Meestal stipt op tijd. Nadeel is dat deze mensen maar tot een bepaald uur rijden ’s avonds. Het is mijn mening dat wij mensen met een handicap ook het recht hebben om ’s avonds eens tot een later uur weg te gaan, zonder hier te spreken over de kleine uurtjes. Daarnaast is er een aangepaste belbus. Ook hier zijn de uren volgens de uren van de lijn

2.       Sommige mensen met een handicap hebben een grote nood om naar buiten te komen en hebben het moeilijk om deel te nemen aan sommige activiteiten binnen onze gemeente omdat ze hierbij voor praktische zaken, hetzij, naar het toilet gaan, of hulp bij drinken en dergelijke zaken nodig hebben. Hulp die er binnen hun woonvorm wel beschikbaar is. Echter niet  indien zij zich op individuele basis naar buiten willen begeven, dan kan het personeel wegens tijdsdruk niet altijd instaan voor de zorg zoals in de woonvorm.

C.   Adviesraad

   Tenslotte pleit ik voor een adviesraad die vaker samenkomt. Zodat deze het beleid van de gemeente nauwgezetter kan volgen en adviseren.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is