Nieuwe snelheidsregistratieborden

Op 11 maart 2016

De Gemeente Nevele kreeg van de politiezone twee nieuwe snelheidsregistratieborden. Onze dank aan de politiezone hiervoor.

In de Lowazone werd beslist tot de aankoop van twee snelheidsborden per gemeente (Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele) ter vervanging van het oude snelheidsinformatiebord (op aanhangwagentje).

De nieuwe snelheidsregistratieborden kunnen tellingen uitvoeren maar hebben voornamelijk de bedoeling om te sensibiliseren.  Naast de snelheid kan een korte tekst op de display geplaatst worden, bijvoorbeeld boetebedrag en kunnen de borden ook gebruikt worden om te informeren dat er een kermis of een wielerwedstrijd doorgaat.

Daarnaast heeft de Gemeente Nevele een verkeersanalysetoestel Trafficount waarmee heel frequent nauwkeurige voertuig- en snelheidstellingen worden uitgevoerd.  De resultaten hiervan zijn te raadplegen op de gemeentelijke website: onder Mobiliteit & Wegen: Verkeersanalyses en –acties. 

De nieuwe snelheidsregistratieborden meten en registreren in de 2 rijrichtingen en geven een accurate weergave van de snelheid per voertuig. Deze toestellen kunnen ook een indicatie geven van het aantal voertuigen die voorbijreden (dit is niet 100% nauwkeurig), vb. twee personenwagens die (te) dicht na elkaar rijden kan door het toestel worden beschouwd als één voertuig. 

De nieuwe snelheidsborden zullen zoveel mogelijk opgesteld worden en telkens bevestigd worden aan een paal. De snelheidsborden zullen naast een batterij ook beschikken over een zonnepaneel en hierdoor minstens 2 weken kunnen functioneren.

Voor een eerste opstelling werd gekozen voor de Ijsbeerlaan in Nevele en de Veldestraat in Merendree.  Twee verschillende wegen met een andere categorisering en snelheidsregime.

De Ijsbeerlaan is een lokale weg type III, gelegen binnen de bebouwde kom waar de verblijffunctie primeert.

De Veldestraat is een lokale weg type I, met toegelaten snelheid van 70 km/u en een verbindingsfunctie tussen verschillende kernen.

Deze opstelling in de Ijsbeerlaan is vandaag uitgevoerd. De Veldestraat volgt in de eerstkomende weken.

 

Voor de (verdere) snelheidsremmende maatregelen in de Ijsbeerlaan werd advies gevraagd op de GBC van 26 februari (beslissing gemeenteraad).  Er wordt nu gewerkt aan een uitwerking.

Foto’s:  eerste opstelling in de Ijsbeerlaan.

Steeds tot jullie dienst voor alle inlichtingen!

Met vriendelijke groeten,

Nele

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is